A napenergiáról

 

A Napból körülbelül 70-80 MW/m2 energia érkezik a földfelszínre. Az energiasűrűség a Föld atmoszférájának szélén átlagosan 1367 W/m2. Ez azt jelenti, hogy évenként megközelítőleg 219 milliárd GWh sugárzási energia éri el a földfelszínt, ami 2500-szorosa napjaink teljes energiaszükségletének. Hozzávetőleg háromórányi napsugárzás képes volna fedezni Földünk éves energiaszükségletét.

Magyarország éghajlati adottságai lehetővé teszik, hogy gazdaságosan hasznosíthassuk a napenergiát akár áram-termelésre is. 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint (az 1971-2000. évek átlaga alapján), hazánk területén átlagban 1934 óra a tényleges évi napfénytartam, amely kevesebb, mint a fele a csillagászatilag lehetséges értéknek. 

Magyarországon a legnaposabb térség a Duna - Tisza közének déli fele 2000 óra fölötti évi napsütéssel, míg a legkevésbé napos területeink az Alpokalján és az ország észak-keleti régiójában találhatók. 

Ennek ellenére ezt az energiaforrást jelenleg alig használjuk ki, pedig a napelemrendszerek alkalmazásának
számos előnye van:

  • mindenki számára könnyen elérhető

  • telepítés után gondozást nem igényel, további költsége nincs

  • jelentős mértékű villamos energia kiváltást tesz lehetővé

  • függetlenedés az áram áremelésektől



 

Napelemes Rendszerek

Mit is kell tudni a napelemekről?

 

A napelem olyan fotovillamos elem, amely a Nap sugárzási energiáját közvetlenül alakítja át villamos energiává. A napelemek alapanyaga félvezető. Az energiaátalakítás a félvezető alapanyagban játszódik le. Az energiaátalakítás alapja, hogy a fény elnyelődésekor mozgásképes töltött részecskéket generál, amelyeket az eszközben az elektrokémiai potenciálok, illetve az elektron kilépési munkák különbözőségéből adódó beépített elektromos tér rendezett mozgásra kényszerít.

A napelemekre 25 év a garancia, de ez sokszor 40 év is lehet. A napenergia hasznosításának, így a napelemeknek is rendkívül ígéretes jövőjük van. Azt az energiát, amely az összes Földön található és kitermelhető kőolajkészletekben rejlik a Nap 1,5 (azaz másfél ) nap alatt sugározza a Földre. Az emberiség évi energiafogyasztása megfelel 1 (egy ) óra alatt kibocsátott napsugárzásnak.

A napelemekből kinyerhető teljesítmény függ a fény beesési szögétől, a megvilágítás intenzitásától, és a napelemre csatolt terheléstől. A fény intenzitását kevéssé tudjuk befolyásolni (nem takarjuk el a napelemet szándékosan ), míg a másik két paraméter elméletileg kézben tartható.

Hogyan működik a hálózatra kapcsolt napelemes rendszer?

A napelemek közvetlenül villamos áramot szolgáltatnak, amelyet inverter segítségével alakítunk váltóárammá (230V). A hálózati-visszatápláló rendszerben akkumulátor nincs, az áramszolgáltatói hálózattal párhuzamosan üzemel. Ez azt jelenti, hogy amennyiben napelemeink többletenergiát termelnek, azt a hálózatra tápláljuk vissza, melynek mérését egy oda-vissza mérő óra végzi. Ezt a visszatáplált energiát az áramszolgáltató köteles átvenni, a betáplált energiát a későbbiekben lehetőségünk van elhasználni. Az elfogyasztott és betáplált energia elszámolására évente kerül sor a szolgáltatóval.

Hová szerelhetők a napelemek?

A napelemrendszer tetőre, a földön állványra vagy az épület oldalfalára egyaránt szerelhető. Ideális esetben érdemes az épület déli oldalának bármilyen ferde vagy vízszintes felületére felszerelni. A rugalmas szerelési technológiák — valamennyi típusú tető esetén — gyors, költséghatékony, megbízható megoldást nyújtanak a napelemmodulok rögzítésére.

Áramtermelés napenergiából

A környezetkímélő, megújuló energiaforrások közül a napenergia a legismertebb és legkézenfekvőbb. Az egyértelműen környeretbarát energianyerési mód pedig a napelem.

A Napban végbemenő termonukleáris reakció hatására energia szabadul fel, amely a Nap felületéről sugárzás formájában távozik a világűrbe.Földünkre ebből a hatalmas energiából 2,1024 J jut évente, amely több mint tízszerese a Föld teljes energiaigényének A Föld felszinére érkező sugárzást azonban számos egyébb tényező, mint például a földrajzi helyzet, atmoszférikus viszonyok, napszak stb. befolyásolja. A Nap sugárzásának energiahordozói a fotonok.

A napelemek alkalmazásai közül az úgynevezett hálozatra visszatápláló rendszerekkel foglalkozunk. Nem tartalmaznal energiatároló szolár akkumulátorokat, így a veszteség is csökkenthető, s a napsugárzásból nyert elektromos energia fel nem használt részét egy erre a célra szolgáló hálózatra szinkronizáló inverteren keresztül közvetlenül a kiépített közüzemi elektromos hálózatba juttatják. Így ugyanolyan energiaszolgáltatóvá válunk, mint egy kis erőmű. Az általunk megtermelt energiafelesleg a hálózatba kerül, így más fogyasztók elhasználják és ezért az energiaszolgáltató nekünk fizet. Ha nem termelünk áramot, akkor mi fizetünk az energiáért.

Professzionális tanácsadás és megvalósítás

  • személyre szabott tervezés és több változatos ajánlat

  • pályázatírás

  • áramszolgáltatói ügyintézés

  • rendszerértékesítés és -telepítés

  • folyamatos monitoring

 

Ajánlatunk

 

Milyen teljesítményű rendszer telepíthető nálam?

Mennyit fog termelni?

Mennyit fedez az áramszükségletemből?

Nincs túlzottan árnyékolva?

Melyik a legjobb paneltípus?

Az akciós napelem biztosan jobban megéri?

Ezekkel a kérdésekkel mindenki szembesül a napelem rendszer kiválasztása során! Kérdéseire mi megadjuk a választ! Cégek vagy magánszemélyek esetében egyaránt állunk rendelkezésére! Maximális áramtermelés vagy legalacsonyabb fajlagos költség? Döntse el Ön! Ennek érdekében mi több változatos, személyre szabott rendszertervet készítünk az Ön számára, amelyből tanácsadóink segítségével ki tudja választani az Ön számára legmegfelelőbb rendszert! Amennyiben úgy dönt, hogy a napsütés előnyeit Ön is élvezni kívánja, egy személyes találkozó keretében felvesszük az adatokat, és felmérjük a telepítési helyszínt. Ekkor felveszünk minden olyan további adatot, amely a rendszer mind pontosabb megtervezéséhez szükséges. A személyes találkozás egyben lehetőséget nyújt arra is, hogy az esetlegesen felmerülő kérdéseire választ kapjon. Az egyedi tervezésnek és a márkafüggetlenségnek köszönhetően garantáljuk, hogy az Ön igényeinek leginkább megfelelő rendszerek közül választhat. A személyre szabott ajánlat tartalmazni fogja az Ön számára elérhető pályázati lehetőségeket is, melynek teljes körű elkészítésében szintén számíthat ránk!